“Spreek niet over de cijfers, maar laat de cijfers spreken!”

Het lijkt een eenvoudige en simpele zin maar wanneer je er even bij stilstaat is dit niet zo…

Ik kom dagelijks in verschillende bedrijven en sectoren, waarin ondernemers en medewerkers elke dag het beste van zichzelf geven. Hierbij krijg ik vaak de vraag: Hoe kunnen we weten of we “goed bezig“ zijn? Er zijn enorm veel data, cijfers, indicatoren en tabellen aanwezig in de onderneming maar zeggen deze steeds wat ze ons moeten en willen zeggen? Zijn de cijfers die we op regelmatige tijdstippen (laten) registreren wel relevant…?

“…er is duidelijk nood aan een persoonlijk en betaalbaar antwoord.”


Er wordt zeer veel data verzameld maar vaak te weinig mee gedaan. Ofwel omdat de gegevens  “te weinig of niet”  voor zich spreken, dan wel dat ze niet “ betrouwbaar “ zijn, of ook nog omdat er geen echt moment wordt voor vrijgemaakt om er even bij stil te staan!”

Ik merkte al snel dat heel wat kmo’s moeite hebben met het bepalen en het interpreteren van de cijfers die hun dagelijkse werking weergeven. Zowel de financiële en operationele cijfers als de commerciële cijfers die helpen om de correcte inzichten te verkrijgen en de juiste beslissingen te nemen. Hierdoor ontstond het idee van Dux Belgium bv, want er is duidelijk nood aan een persoonlijk en betaalbaar antwoord.

Doorheen de afgelopen jaren word ik quasi dagelijks geconfronteerd met dit vraagstuk. Daarom heb ik van deze quote de kernslogan van Dux Belgium bv gemaakt. Niet omdat ik weet welke cijfers er moeten opgevolgd worden maar vooral om samen met ondernemer eens stil te staan bij de cijfers. Welke cijfers zijn er allemaal verzameld en aanwezig, hoe kunnen we deze eventueel bijsturen en wat zeggen deze cijfers ons op vandaag!

“Doorheen de afgelopen jaren word ik quasi dagelijks geconfronteerd met dit vraagstuk.”

Ik daag jou, als ondernemer, uit om even kritisch stil te staan bij de aanwezige cijfers in jouw onderneming. Stel je hierbij volgende vragen : Zouden we beter of slechter presteren als we dit cijfer niet meer zouden opvolgen? Zeggen onze cijfers iets over onze dagelijkse doelstellingen? Kunnen we een beter inzicht krijgen in de cijfers zodat we de vastgelegde strategie realiseren? Succes!

Reageer op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.