“Effectiviteit versus efficiëntie?”

Afgelopen week was ik aanwezig op een Raad van Advies en kwam deze “ quote “ goed van pas. Hierbij kun je twee vergelijkbare titels bedenken met zeer veel waarheid en inhoud :

“Doing the right things… doing the things right”
of
“Effectiviteit versus efficiëntie” ?

 

Deze problematiek kwam naar boven bij de vraag of er een extra tekenaar moest aangeworven worden. Er zijn op de afdeling reeds 3 tekenaars / ontwerpers aanwezig, maar ze geraken niet door hun werk. De vraag hierbij is natuurlijk :

  1. Ze hebben veel werk, maar wat is de juiste reden van het vele werk. Werken ze aan opdrachten die bevestigd zijn door de klant. Of werken ze aan offertes en herwerken deze om tot een goed voorstel te komen voor een nieuwe potentiële klant ( zonder dat deze al beslist heeft ) …
  2. Ze hebben veel werk, maar hebben ze de juiste tools en procedures om vlot en “ goed “ hun werk uit te oefenen waardoor ze geen onnodig tijd verliezen of onderbroken worden…

De boodschap hierbij was in eerste instantie eens stil te staan hoe de tijdsinvulling van de tekenaars is op een ” normale ” werkdag / -week. Met welke opdrachten zijn ze dagelijks bezig : bv. uitwerking in functie van offerte, of uitwerking in functie van productie ; telefoons ; interne gesprekken met verkoop of productie ; overlegmomenten tekenaars ; opleidingen ; …

“Hoe werkt ons tekenbureau?”

Daarnaast en in tweede instantie is het ook belangrijk even na te gaan wanneer men werkt aan tekeningen voor offertes, of deze offertes wel in lijn liggen met onze strategie en doelstellingen. Zijn het wel degelijk deze projecten dat we wensen te realiseren samen met de klant. Of wordt er tijd gestoken in het maken van tekeningen en offertes die infeite niet onze focus dragen ?! We neemt hierin de beslissing en bestaat er een voorafgaandelijke check wat wel en niet wordt gedaan.

Genoeg stof om er mee aan de slag te gaan voor de ondernemer en organisatie… en op het einde een geslaagde adviesraad !

Reageer op dit bericht

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.